Dikkat çekici ve uzun zamandır merak edilen bir konu, ” GDO Nedir? “. Bazı bilim insanları olası bir kıtlık nedeni ile GDO destekçisi, bazı bilim insanları ise olası yan etkilere karşı tedirgin ve GDO karşıtı.
GDO bir canlının laboratuvar ortamında genetik özelliklerinin değiştirilmesi ile elde edilmektedir. Gıdalar GDO uygulaması ile böcek gibi canlılara karşı dayanıklılık kazanır. Ancak genetiği değiştirilmiş gıdaların tadı, kokusu veya rengi farklıdır. Gdo Nedir…
Türkiye’ de GDO Kullanılıyor mu?
Ülkemizdeki GDO’ lu besin üretimi yasaktır. Dolayısıyla Türkiye’ de GDO’ lu ürün üretilmemektedir. Bu ürünler sofralarımıza yurt dışından ithal edilmektedir.
Dünya’ da GDO
GDO, aslında daha fazla verim, daha çok gelir döngüsüne hizmet etmektedir. Bu üretimin yarısı Amerika’ da gerçekleşmektedir. Son dönemde Yunanistan, Avusturya, Macaristan, Polonya, Fransa, Almanya gibi ülkeler GDO’ lu tarım ürünü üretmeyi bırakmıştır. İspanya’ da ise halk yürüyüşü ve tepkisi nedeni ile GDO’ lu tarım üretimi %35′ lik bir azalma görmüştür.
GDO’ lu Gıdalar
Hepimiz ( Mısırda Gdo var mıdır?, Çilekte Gdo var mıdır?, Domateste Gdo var mıdır? ) sorularını sormuşuzdur. Maalesef evet. İthal Mısırda, Çilekte, Domateste, Havuçta ve Patateste GDO bulunmaktadır.
GDO’ nun Zararları
GDO’ nun zararları araştırıldığında, böcek gibi canlılardan korunmak için kullanılan bu maddenin insanlar üzerinde olumsuz etkileri olduğu görülmüştür. Hamile kadınların kanında, fetüste GDO’ya rastlanmıştır. Bu besinler vücutta tam olarak parçalanamamaktadır. Alerjisi olan kişilerde ölümcül sonuçlara bile sebep olabilir. Son dönemlerde de popüler olan hormonal bozukluklara neden olmaktadır. Bazı antibiyotiklerin etkisini düşürmektedir. Bu sebeple küresel olarakta dikkat edilmesi gereken hususlarda vardır. Bitkilerde bulunan zehir toprağa karışarak çevreye de zarar vermektedir. Dolayısıyla GDO hem doğa hem de insanlar üzerinde olumsuz etkiler bırakmaktadır ve küresel olarak dikkat etmemiz gerekiyor. Ancak para her zaman olduğundan daha tatlı.