Kemiklerle kasları birbirine bağlayan lifli bağ dokuları olan aşil tendonu gibi tendonlar, gerilmelere dayanıklı ve güçlü yapılardır. Tendonlar Kemiklerle kaslardan oluşan sistemimizi sabit tutma görevi görür. Zorlanma sonucu zarar görme ihtimali vardır. Bu dokuların en büyüğü, topuk ve baldırı birbirine bağlayan tendondur.
Aşil Tendonu Nasıl Kopar?
Aşil tendonu kopması, kısmen ya da tamamen yırtılması sonucu ortaya çıkar. Düşünülenin aksine bu durum sadece sporcularda oluşmaz. Aşırı esneme, ani bir zorlanma durumunda yaş, cinsiyet, boy kilo fark etmeksizin her bireyin başına gelebilir.
Kişi muhtemelen ayak bileği arkasında ses duyar. Ani ve şiddetli bir acı hisseder. Kopma sonrasında kişi yürüme ve bileğini hareket ettirmede güçlük çeker. Kopmalar büyük çoğunlukla topuk kemiğinin 6 cm yukarısında gerçekleşir. Bunun sebebi, tendon kanlanmasının bu bölgede daha az olmasıdır. Daha az kanlanma, daha geç iyileşme sebebidir.
Kopmanın başlıca nedenleri ;
- Yürürken çukura basmak.
- Yoğun bir antrenman sırasında zıplama hareketleri ile yük bindirmek.
- Düşmek.
Bu tip bir durumda kesinlikle vakit kaybetmeden, sakatlığın üzerine gitmeden mümkünse ambulans çağırarak müdahale istenmelidir.
Tedavi yöntemleri için bu videoyu izleyebilirsiniz.
Son paylaşımlara göz atmak için buraya tıklayabilirsin.