Hosting Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Teknolojinin de gelişmesi ile birlikte birbirinden bağımsız bir çok Hosting firması kuruldu. Sunucu satın alıp UPS ile kendi evlerine kurulum yapanlar da var, kurumsal bir firma olma yolunda adımlar atanlar da. Peki Hosting almadan önce nelere dikkat etmeliyiz?
Sunucuların Türkiye’ de Olması Çok Önemli!
Ülke sınırlarımız içerisinde hizmete sunacağınız bir web site düşünüyorsanız kesinlikle ve kesinlikle yurt dışı kaynaklı ve Türkiye’ de sunucusu bulunmayan firmaları tercih etmemelisiniz. Bunun başlıca nedeni gecikme süreleridir. İyi bir deneyim için ülke sınırları içerisinde yer alan bir Hosting tercih etmeniz ilk kriter olmalı. Yurt dışında bulunan sunucular ve Türkiye’ de bulunan sunucular arasında hatrı sayılır bir performans farkı vardır.
Türkiye’ de sunucusu bulunan hosting firmaları
- Radore: 2004 yılında kurulan firma alanında oldukça iddialı. Birkaç referans kontrolü ile hizmetlerinin ne seviyede olduğunu anlamak pek güç değil. Ama fiyatlandırma ve ürün kıyası, eğer blog veya haber sitesi yönetecekseniz pahalı gibi duruyor.
- DataTR: 2006 yılında İzmir’ de kurulan firma günümüzde hizmet vermeye devam etmektedir. Fiyatları blog veya haber sitesi yönetecekler insanlar için oldukça yüksek.
- DorukNet: Yaklaşık 30 yıldır ülkemizde hizmet veren firma 7/24 hizmet desteği ve tecrübesi ile oldukça iddialı. Ancak iddiası kadar da pahalı olduğunu belirtmem gerek.
- Natro: 1999 yılından beri hizmet vermektedir. Döviz odaklı fiyatlandırmaları, yaptıkları kampanyalar olsa da cep yakabiliyor. Ödediğiniz para/fayda endeksi ilk 3 sıradan farksız.
- Turhost: 2004 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Güçlü servis alt yapısı ile dikkatleri üzerine çeken Turhost eko paketlerinde SSL’ i de satın alan kişiye bırakıyor.
- İhs: 1999 yılında hizmet vermeye başlamış olan firma birçok bankaya Hosting hizmeti vererek portföyünü genişletmektedir. Fiyatları ve fayda oranı bir nebze daha insaflı diyebiliriz.
- Vargonen: 22 yıldır hizmet vermektedir. En iyi fiyat olarak lanse ettikleri fiyatın da pek ” En iyi ” olduğunu göremiyoruz.
- Veridyen: 2016 yılında İzmir’ de kurulmuştur. Oldukça genç olan firma ihtiyaçları analiz etme konusunda da sağır değil. En azından bir blog veya haber sitesi gibi küçük ölçekli işler için yeterli hizmeti Türk Lirası kullanarak satın alabiliyorsunuz. Ve fiyatları oldukça uygun.
- Güzel Hosting: Geldik benim de müşterisi olduğum Güzel Hosting firmasına. İsmi ilk başlarda tedirgin etse de hizmetleri yeterli denilebilecek seviyede. Merkezi KKTC’ de bulunan firma fiyatları ve sunduğu imkanlar ile adeta göz dolduruyor. Yıllık 99 ₺ gibi başlangıç fiyatları olan firma ömür boyu SSL ve barındırılabilir 5 site paketi ile rakipsiz durumda.
- Alastyr: 2002′ den beri hizmet vermektedir. Müşteri deneyimine önem veren Alastyr firması bu konuda çok özverili. Ancak yine Döviz fiyatlandırma sebebi ile rakiplerinin gerisinde kalabiliyor.
Sonuç
Kendimden örnek vermem gerekirse, bir excel dosyasında bu 10 firma ve sundukları hizmetleri karşılaştırdım. İlk tercihim ₺ fiyatlamaydı. Sonrasında özellikleri de yan yana ekleyince Güzel Hosting dışında pek seçenek kalmadı.
Hosting firmaları arasında seçim yapmak için benzer yolları takip edebilirsiniz.
Hosting nedir adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.