Teknoloji Haberleri

yazılım dilleri
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Hangi Yazılım Dilleri Öğrenilmeli ( Python, C++, C# mini inceleme )

Hangi Yazılım Dilleri Öğrenilmeli ( Python, C++, C# mini inceleme )

Teknobom Teknobom - - 7 dk okuma süresi
302 0

Yazılım dilleri hayatımızın hemen her noktasındadır. Güvenlik sistemlerinden makinelere kadar birçok alanda yazılım ile yapılabileceklerin sınırı yok. Programlama dilini bilen insanların hayatta bir adım önde olduğunu unutmamak gerek. Sabit sigortalı bir işte çalışma gerekliliği olmayan ve kazancını kişinin kendi belirleyebileceği bir sektör yazılım.

Hangi programlama dillerini öğrenmeliyim?

Yazılım dilleri öğrenmeye başlamadan önce ne yapmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Web geliştirme yapacaksanız Php veya Asp.Net yazılım dillerini öğrenmeniz faydalıyken, yapay zeka geliştirmeleri yapacaksanız Python öğrenmeniz faydalı olacaktır. Ve bir yazılım dili öğrenmeniz diğer yazılım dillerini daha kolay öğrenmenize yardımcı olacaktır. Yazılım dillerini incelemeye başlayalım öyleyse.

1. Python

Son yıllarda sıklıkla Python nedir veya Python ne işe yarar soruları soruluyor. Ancak asıl soru Python nedir? Python, Guido van Rossum tarafından geliştirilmektedir. Yazılımcılar tarafından gereksiz işleri kolaylaştıran dil olarak tanımlanıyordu. O kadar ki adına kitap bile yazılmıştır.

Automate The Boring Stuff With Python

Fakat son yıllarda Python alt yapı yönetimi, veri analizi ve yazılım geliştirmede birinci sınıf programlama dili olarak ön plana çıkmıştır. Bir zamanlar hackerların tercih ettiği Python artık yapay zeka ve makine öğreniminde yıldız olarak karşımıza çıkıyor.

Python’ un avantajları

Python hem öğrenim kolaylığı hem de uzman seviyede önemli avantajları vardır.

Kolay öğrenme

Pyton şu an en kolay öğrenilen dillerden biridir. Python söz dizimi okunabilir bir yapıdadır. Ve kararlı programlama dili sayesinde Pyton öğrenimi oldukça basittir. Yeni başlayanlar için ideal programlama dilidir. Python programlamaya adım atmış birçok kişi için hızlı ve basit bir ilerleme olacaktır.

Python uygulanabilir ve kullanım alanına sahiptir

Öyle ki Github projelerinin birçoğu Python tabanlıdır. Kullanım alanı en küçük işletim sistemlerinden tutun hemen her OS tarafından desteklenmektedir. İnternetteki büyük yazılım kütüphanelerin veya Api servislerinin muhakkak Python tabanlı wrappers’ ları mevcuttur. Pyton, bu servisler ile arayüz oluşturabilir ve bu kütüphaneleri doğrudan kullanabilir.

Kullanımı basit olsa da kendisi oldukça kuvvetlidir

Python hem web hizmetleri olarak hem de bağımsız uygulamalar olarak profesyonel kalitede yazılımlar oluşturmak için kullanılır. Ve hatta günümüzde satışı yapılan birçok bot hizmeti Python ile yazılmıştır.

Python ne için kullanılır

Python için script oluşturmak ve otomasyonlar kurgulamak çok basittir. Ve Python ile zorlu web uygulamaları yazılabilir. Django ve Flask gibi web frameworkleri içerir. Python ile yapılan popüler web uygulamalarından sadece birkaçı; Instagram, Google, Spotify ve Youtube…

Yapay zeka ve makine öğrenimi için popülerdir. Söz dizimi İngilizce’ den pek farklı değildir. Ve yapay zeka teknolojilerine eğilimi olan bir bilim insanı karışık sistemlerle kolayca çalışabilir. Ayrıca Python oldukça geniş bir topluluğa sahiptir.

Robotik kodlama için kullanılmaya başladığı gün aslında Python‘ un ün kazanmaya başladığı gündür. Robotik alanda gelişim yapay zekaya bağlıdır ve yapay zekaya hükmedebileceğiniz en güzel tercihlerden biri Python‘ dur.

Python ve mobil uygulama! Yapay zeka, robotik kodlama tamam fakat Mobil uygulama da bu işin içerisinde. Gelişen Python kütüphaneleri ile birlikte mobil uygulama geliştirmek de mümkün hale geldi. Ayrıca günler geçtikçe Python ile yapılan mobil uygulamaların da sayısı artmaktadır.

2. C++

Sene 1979, ilk kişisel bilgisayarların yani Altair 8800′ ün piyasaya sürülmesinden 5 sene sonra ortaya çıkan dildir. C++ 1979 yılından itibaren Bjarne Stoustrup tarafından geliştirilmektedir. Bu dil genel, nesnel ve jenerik gibi programlama yöntemlerine imkan vermektedir.

C++ nerelerde kullanılır

Unutulmaması ve bilinmesi gerek C++ dilinin orta seviyede olmasıdır. Gerekli optimizasyonlar yapılırsa yüksek seviyeli programlama dillerinden daha performanslı olacaktır. C++ Nesne Yönetimli Programlama desteği de barındırır.

Öyle ki Unity oyun motoru ve chrome C++ ile geliştirilmiştir.

C++ dezavantajları

C++ orta seviye bir dildir. Bellek yönetiminin çok iyi seviyede yapılması gerekir. Aksi taktirde Memory Leak olarak bilinen bellek sızıntılarına sebep olacaktır.

C++ dilinin pek güvenliği olduğunu söyleyemeyiz.

3. C#

Yazılım dilleri arasında adı en bilineni C# diyebiliriz. C++, C dilinden C# ise C ve C++’ dan türemiştir. Esnek, orta seviyeli ve esnek bir programlama dilidir. Debugger özelliğine sahiptir ve bu sayede kullanıcılarının işini bir hayli kolaylaştırır.

Yazılım dilleri arasında olan C# nerelerde kullanılır

Modern ve günümüze uygun bir programlama dilidir. C# kullanarak, web uygulama ( Asp.Net ), Web servisi, Konsol uygulaması, DLL dosyası, Windows Form uygulaması, Mobil uygulamalar ve Oyun tasarımları yapılabilir. Fakat öğrenilmesi kişiye göre değişen zorluk seviyesindedir.

Yazılım dillerinden C# nereden öğrenilir

Ücretsiz C# öğrenmek için Tutorials Teacher sitesini tavsiye edebilirim. Fakat yerli içerik önermek gerekirse Murat Yücedağ kanalını incelemenizi tavsiye ederim.

Bu Yazılım Dilleri oldukça popülerdir fakat tabi ki tüm diller bu kadar ile sınırlı değil. Ancak tamamını bir yazıya sığdırmak oldukça güç ve akılda kalıcılığı da zor hale getiriyor. Bu nedenle en çok tercih edilen veya en popüler yazılım dilleri hakkında yazmak hem daha akılda kalıcı hem de daha yardımcı olacaktır.

İlgili Yazılar

0 0 votes
Bu yazı yararlı oldu mu?
Takip Et
Bildir
guest

0 Yorumlar
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments